Sajam tradicijskih proizvoda i usluga u Gvozdu

2. lipnja 2012. održan je sajam tradicijskih proizvoda i usluga u Gvozdu  te gastro događaj pod nazivom „Žganjci bez granica“. Sajam je  organizirao Centar za civilne inicijative iz Zagreba. Manifestacija se provodi u okviru projekta „Oživljavanje prekograničnog partnerstva kroz ruralni razvoj“ kojeg financira EU u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i BIH.

U okviru sajma održan je bogat kulturni i zabavni program; natjecanje u pripremanju jela od kukuruznog brašna, izložba dječjih radova, besplatna turistička tura po Topuskom, posjet seoskom domaćinstvu i slikanje sa životinjama te tombola za velike i male.

Osim izlagača iz Sisačko-moslavačke županije, predstavili su se i izlagači iz Karlovačke županije pa čak i udruga izlagač iz Krapinsko-zagorske županije. Bili su tu vinari, pčelari, sirari, udruge i zadruge sa suvenirima te obiteljsko poljoprivredna gospodarstva.

Najveća atrakcija sajma tradicijskih proizvoda i usluga bili su „Žganjci bez granica“, kuhani na starinski način sa brašnom mljevenim u vodenici, servirani su sa kiselim mlijekom, srnećim gulašom, čvarcima, medom i mlijekom. „Žganjci“ su osvojili nepca posjetitelja i podsjetili ih na dane djetinjstva i zdrav način prehrane.

Donatori

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge