Priručnik za socijalnu integraciju ranjivih skupina u statusu stambene isključenosti

CERANEO dugi niz godina istražuje problematiku beskućništva u Hrvatskoj te zagovara razvoj stambene politike koja je priuštiva za sve građane, osobito beskućnike i osobe u riziku od beskućništva. Kroz trenutni projekt, CERANEO je razvio studiju provedbe Europskog stupa socijalnih prava (ESSP) u Hrvatskoj, među ostalima provedbu 19. načela ESSP-a- Pomoć i stanovanje beskućnicima.

Pred Vama se nalazi Priručnik za socijalnu integraciju ranjivih skupina u statusu stambene isključenosti s posebnim naglaskom na stanovanje beskućnika (19. načelo Europskog stupa socijalnih prava). Nastao je u sklopu spomenutog trenutnog projekta „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj“. Jedan od specifičnih ciljeva projekta je zagovaranje prava ranjivih skupina prema prioritetima Akcijskog plana provedbe europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj. Partneri pri ostvarenju tog cilja su Hrvatska mreža za beskućnike i Norwegian Social Research (NOVA) koji su svojim iskustvom i znanjima obogatili sadržaj priručnika.

Cilj priručnika je prikazati politike i mjere koje su trenutno na snazi vezane uz zbrinjavanje stambeno ranjivih skupina kao i ponuditi određena inovativna rješenja u zbrinjavanju beskućnika, poglavito prikazati model stanovanje prvo (Housing First). Namijenjen je svim stručnjacima koji rade s beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva kako bi nastavili predano zalaganje za adekvatno zbrinjavanje ove ranjive skupine, svim donositeljima odluka kako bi stekli uvid u obvezu skrbi o beskućnicima koja je prihvaćena na državnoj razini potvrdom Europskog stupa socijalnih prava te svoj zainteresiranoj javnosti.

Priručnik je nastao u okviru projekta projekta „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u Hrvatskoj“. Projekt se provodi od 1. rujna 2022. do 30. studenog 2023. godine. Opći cilj projekta je osnažiti zagovaračke kapacitete organizacija civilnog društva i drugih dionika za praćenje i implementaciju Europskog stupa socijalnih prava (ESSP) na nacionalnoj i lokalnim razinama. Partneri na projektu su Agencija lokalne demokracije Sisak, Mreža udruga Zagor i Udruga „MI“ Split, Hrvatska mreža za beskućnike i NOVA.

Tekst: CERANEO tim

Priloženi dokumenti

Donatori

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge