Preventivni projekt Bez promila

Bliži nam se završetak ciklusa provedbe projekta Bez promila u protekloj godini. Raznovrsne projektne aktivnosti bile su usmjerene na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača/ica.

U projektne aktivnosti bilo je uključeno više od 800 učenika/ca iz 9 srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije. Učenici/e su se uključili u provedbu projekta kroz predavanja i akcije „Bez promila“ sa simulacijom s tzv. „pijanim naočalama“. Ovim naočalama simulira se iskrivljena percepcija vida, odnosno slika kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju. Kroz sudjelovanje u aktivnostima učenici/e dobivaju informacije o stvarnim posljedicama koje mogu nastati zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te stječu uvid kako alkohol vidno smanjuje njihove sposobnosti. Na istu temu održane su i edukacije u autoškolama za buduće vozače/ice. U suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice proveli su se intervjui s mladim osobama i njihovim obiteljima, koje su sudjelovale u prometnim nesrećama a koje su uzrokovane vožnjom pod utjecajem alkohola. Kroz intervjue su se prikazali stvarni događaji i posljedice vožnje u alkoholiziranom stanju te smo razgovore objavljivali na našim stranicama.

Tijekom mjeseca borbe protiv ovisnosti, 12. prosinca 2019., u prostoru Srednje škole Krapina održana je konferencija pod nazivom „Mladi, alkohol i vožnja“, kako bi se ukazalo na važnost odgovornog ponašanja u prometu svih sudionika/ca, osobito mladih vozača/ica. Na konferenciji su prezentirani rezultati anketnog ispitivanja provedenog među učenicima/cama u 9 srednjih škola po pitanju navika i stavova (ne)konzumacije alkohola prilikom izlazaka i upravljanja vozilom. Ispitivanjem se dobilo 482 važeća listića od kojih je 256 ispitanih muškog te 226 ženskog spola. 20,75% ispitanih posjeduje vozačku dozvolu. 31,33% ispitanih izjavljuje da se bolje zabavlja kad su u alkoholiziranom stanju, 80,71% izjavljuje da se ne vozi u autu s vozačima/cama koji su pod utjecajem alkohola. 67,63% ispitanih opomene vršnjaka/kinju ako vidi da će voziti auto u alkoholiziranom stanju. Više rezultata ispitivanja nalazi se na www.zagor.info. Rezultati anketnog ispitivanja pokazuju kako se većina mladih odgovorno ponaša prilikom izlaska i konzumacije alkohola. Isto tako, većina ispitanih koji posjeduju vozačku dozvolu se odgovorno ponaša u prometu, što nam govori kako preventivne mjere imaju učinak, no još uvijek postoji određeni postotak mladih koji nisu svjesni posljedica te upravo radi njih je potreban daljnji nastavak preventivnih mjera i preventivnih projekata. U 2019. godini, u Krapinsko-zagorskoj županiji  mladi vozači (16-24 godina) prouzrokovali su 128 prometnih nesreća, što u ukupnom zbroju (703 prometne nesreće) iznosi udio od 18,2%. Pod utjecajem alkohola mladi vozači skrivili su 25 prometnih nesreća od ukupno 128 koje su skrivili što čini udio od 19,5 %. Gledajući u broju prometnih nesreća koje su skrivili svi vozači pod utjecajem alkohola (njih 169) udio alkoholiziranih mladih vozača u PN iznosi 14,8%. – podaci Policijska uprava krapinsko-zagorska

S obzirom na to kako se sam preventivni program pokazao uspješnim među mladima, od travnja kreću pripreme za nove aktivnosti i rad s mladima u području prevencije vožnje u alkoholiziranom stanju.

Projekt provodi Mreža udruga Zagor u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom, Udrugom Regenerator i Krapinsko-zagorskom županijom, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Donatori

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge