Eurodesk multiplikator

Mreža udruga Zagor 2016. godine postala je Eurodesk multiplikator pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

Eurodesk je neprofitna organizacija osnovana 1990. godine a podrška je Erasmus+ programu. Eurodesk multiplikator omogućuje mladim ljudima besplatne informacije o mogućnostima mobilnosti.

Više o Eurodesku na www.eurodesk.eu

Jedna od važnijih stranica o mobilnosti i informiranju mladih je https://europa.eu/youth/EU_en

Do sada smo u okviru Eurodeska proveli/le:

- aktivnosti u sklopu #timetomove kampanje:

  • 06.10.2016.: Na glavnom trgu u Zaboku promovirana je kampanja i aktivnosti kampanje, mogućnosti razmjene mladih, Erasmus+, EVS i lokalne aktivnosti u koje se mogu uključiti. Akcija je namijenjena svim građanima/kama, posebice mladima.
  • 06.10.2016.: U sklopu Time to Move kampanje organizirana je radio emisija na Radio Zaboku na temu mladih i Time to Move kampanje. Emisija je trajala pola sata. Namijenjena je mladima, mladim srednjoškolcima/kama, mladim nezaposlenim osobama, mladima iz ruralnih područja, ali i svim građanima/kama koji su zainteresirani za temu. Tema emisije je bila Time to Move kampanja, kakve aktivnosti se provode u Hrvatskoj i u Europi, predstavljanje Erasmus+ programa, EVS-a, te su se pozvali slušatelji/ce na uključenje u aktivnosti kampanje.
  • 13.10.2016.: U prostorima Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok održano je informiranje srednjoškolaca/ki o Erasmus+ programu, EVS-u, uključivanju u rad organizacija civilnoga društva te o dosadašnjim iskustvima. Podijeljeni su materijali o Time to move kampanji i drugi informativni materijali.
  • 29.10.2016.: U prostorima Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok održano je informiranje srednjoškolaca/ki o Erasmus+ programu, EVS-u, uključivanju u rad organizacija civilnoga društva te o dosadašnjim iskustvima. Podijeljeni su materijali o Time to move kampanji i drugi informativni materijali.

- predstavljanje putopisa Mime Simić: Predstavljen je putopis Mime Simić- književnice, filmske kritičarke i aktivistkinje - koja je u 9 ½ tjedana vožnje po SAD-u prešla 16000 km u sklopu poduhvata bilježenja (snimanje, zapisivanje) marginalnih identiteta u marginalnim prostorima mitske "Amerike". Razgovarajući s imigrantima, Afroamerikancima, američkim urođenicima, LGBT i ostalim "drugim i drugačijim" skupinama i osobama, Mima zahvaća neku drugu, rjeđe vidljivu Ameriku, dekonstruirajući vlastite čitateljske i gledateljske fantazije, no usput – u tom nepreglednom prostoru za projekciju – stvarajući nove. Na predstavljanju su sudjelovali/le srednjoškolci/ke iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednje škole Zlatar i Srednje škole Zabok. Predstavljanje je moderirala Tajana Broz ispred Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ.

- radionica "Mladi, medijska pismenost i mobilnost": Ana Brakus i Maja Gergorić održale su radionicu za srednjoškolce/ke iz srednjih škola Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok i Srednje škole Zlatar. Na radionici su mladi nadogradili/le svoja znanja o medijskoj pismenosti a teme na radionici bile su vrste medija, društvene mreže, blogovi, mediji i ljudska prava, seksizam u medijima, novinarska etika, mobilnost mladih i druge zanimljive teme.

Donatori

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge