Završava još jedna godina provedbe projekta „Bez promila“.

Završava još jedna godina provedbe projekta „Bez promila“. Raznovrsne projektne aktivnosti bile su usmjerene na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača/ica.

U provedbu projekta bile su uključene sve srednje škole s područja Krapinsko-zagorske županije. Preko 400 učenika/ca iz 8 srednjih škola uključilo se u provedbu akcija „Bez promila“ na kojima su isprobavali tzv. pijane naočale i pokušali riješiti razne didaktičke igre. Na taj način novi budući vozači mogu percipirati koliko je zapravo teško riješiti igre, obzirom da su im smanjenje sposobnosti.  Osim navedenoga snimljeno je i video predavanje u suradnji sa PU krapinsko-zagorskom koje je imalo priliku pogledati više od 500 učenika/ca završnih razreda svih Srednjih škola KZŽ. Aktivnostima se radi na podizanju svijesti mladih o važnosti odgovornog ponašanja u prometu, kako alkohol smanjuje njihove sposobnosti te kakve posljedice mogu nastati zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Na istu temu održane su i edukacije u autoškolama za buduće vozače/ice. Na predavanjima su mladi informirani o projektu „Bez promila“, glavnim uzrocima i posljedicama prometnih nesreća, o vožnji pod utjecajem alkohola ili droga, prevelikoj brzini u prometu te korištenju mobitela tijekom vožnje.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti 1. prosinca 2020., održana je online konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“ za učenike/ce Srednje škole Krapina. Tijekom konferencije predstavnik Policijske uprave Krapinske-zagorske prezentirao je učenicima/cama podatke o mladima u prometu te štetnim posljedicama vožnje u alkoholiziranom stanju. Osim navedenoga učenici/ce su imali priliku zaigrati informativno edukativan kviz o konzumiranju alkohola koji je nastao u sklopu kampanje „Tko pije, taj plaća“ koju je provodio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Učenici/ce su saznali na što sve utječe konzumacija alkohola, koji je najčešći zdravstveni rizik konzumiranja alkohola kod mladih, koja je granica sigurnog konzumiranja alkohola za mlađe od 18 godina i druge važne informacije.

U sklopu projekta provedeni su intervjui s osobama koje su sudjelovale u prometnim nesrećama uzrokovanima vožnjom u alkoholiziranom stanju te su na taj način prikazane stvarni događaji i posljedice.

Projekt se provodi u suradnji sa Policijskom upravom Krapinsko-zagorskom i Krapinsko-zagorskom županijom.

Projekt je financiran sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, kojeg je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova. Ukupni iznos za provedbu projekta je 142.857,00 kuna, a Ministarstvo unutarnjih poslova financira sa 100.000,00 kuna. 

Donatori

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge